Sunday, June 26, 2011

Komik Sesungguhnya..

Huhu. Nak tinggalkan makanan sedap dan mewah pun payah, macam manalah agaknya nak ajak orang tinggalkan cinta dunia, ajak orang jadi ikhlas, ajak orang mujahadah dan segala hal yang berkaitan.

Rasulullah pernah memberitahu,

"..Maka demi Allah! Bukan kemiskinan yg aku khawatirkan atas kalian. Akan tetapi aku khawatir akan dibentangkan dunia atas kalian sebagaimana telah dibentangkan atas orang-orang sebelum kalian. Lalu kalian pun berlomba-lomba padanya sebagaimana mereka berlomba-lomba padanya. Kemudian dunia itu akan menghancurkan kalian sebagaimana telah menghancurkan mereka." {HR. Al-Bukhariy no.3158 dan Muslim no.2961}

Ambil dunia ikut keperluan kitalah ye. Kalau dah melebihi keperluan, itu namanya membazir. Kalau membazir, nanti kita sama-sama jadi kawan syaitan. Nauzubillah..

Dunia kalau kita ambil ikut kehendak, hatta kita ngaku pendakwah sekali pun, kita akan gunakan dunia ikut suka hati kita. Ambil kuasa kerana kehendak kata nak, bukan kerana perlu. Popular kerana hati kata nak, bukan kerana perlu untuk popular. Bermewah juga kerana nafsu asyik paksa supaya mewah-mewah bukan sebab dia rasa umat Islam itu perlu mewah! Dia tidak pernah ukur keperluan umat dan dakwah, dia asyik ukur keperluan diri dia je.. Kehendak dunia adalah SOP (Standard Operating Procedure) bagi dirinya. Maka dia takut sekali auditor-auditor dunia kata dia tak ikut SOP. Sedangkan AUDITOR Maha Besar, itu Dia, ALLAH!

Itu sajalah ^__^

Kepada kawan-kawan saya yang ramai hidup miskin, kalian adalah orang yang terhormat bagi saya..syukur sekali dari dulu lagi Allah takdirkan saya berteman baik dengan orang-orang yang hidup serba kurang. Sebab dari situlah saya jumpa qanaah dan tawadhuk..senang banget perasaannya..~_~

17 comments:

 1. itu lah dy kuasa dunia... harta boleh mengaburi segalanya...

  -Yok mampir diluk = ”gua” wanita...

  ReplyDelete
 2. jangan lah amik dunia ikut sedap hati ja..terima kasih..

  ReplyDelete
 3. salam, fuh ini kalau ustaz hasrizal nampak nhe.gerenti SENTAP la.
  kenapa?
  boleh ziarah blog dia.hehe.

  ReplyDelete
 4. oh..ana pon sbnrnye terimaginasi lepas terbaca blog ustaz hasrizal lah ni. alhamdulillah bagus langkah beliau. dia tidak hanya bercakap

  ReplyDelete
 5. Terkesan.....nic.e sharing...... salam ukhwah juga ukhti
  Jangan terlalu mengajar dunia yang fana tetapi kejarlah akhirat yang Kekal walaupun payah...
  Peringatan untuk diri sendiri jugak

  ReplyDelete
 6. Assalamualaikum..
  first time singgah sini..terus je nak baca semua entri kat blog nih. Thanks 4 sharing..
  Memang terkena tempias betoi..
  Can i put ur link on my blog?

  ReplyDelete
 7. waalaikumsalam

  alhamdulillah. saya pun harap perut tak buncit sbb makanan.

  nusrah, silekam

  ReplyDelete
 8. Kita kenalkah apa itu dunia? kenal tak?
  Ustaz Asya'ari yang selalu mengajar di masjid ada berkata,
  "apa yang membuatkan kita lupa akhirat, itulah dunia !"

  maknanya, jika lettop menyebabkan kita lupa akhirat, lettop itu dunia, jika kereta baru menyebabkan kita lupa akhirat, itulah dunia. dan begitulah seluruhnya.

  dalam erti kata lain, jika lettop menyebabkan kita ingat akhirat, itu bukan dunia. Jika kereta mewah menyebabkan kita ingat akhirat, itu bukan dunia. dan begitulah yang lain.

  Sekadar perkongsian. Komik strip yang sangat menarik~ :)

  Diari si budak gemuk- Buku Ustaz Hasrizal yang akan terbit.Kata beliau

  ReplyDelete
 9. oh..oh..gitu kee..
  terasa kebenarannya

  ReplyDelete
 10. sekiranya kita tahu hakikat dunia, kita akan berasa jijik kerana ianya ibarat bangkai kambing yang sedang mereput. takde siapa pun yang mahu.

  bila lelaki kuat makan..
  Terasanye~

  ReplyDelete
 11. As salam..
  lama x jenguk blog freshie..

  ..nmpknya ada komik baru yg best..

  ReplyDelete
 12. mntap! Both lukisan n pngisian ntum... moga mntapkan lgi dakwah :-)

  ReplyDelete
 13. Assalamualaikum

  First time post comment kat blog ni...good post...;)

  ReplyDelete
 14. Waalaikumsalam kepada semua yg bertandang ke tempat sy berkarya ni. Fikir-fikirkan dan selamat beramal :). Tiadalah makna sesuatu karya kalau sekadar utk kita jamah dgn mata.

  Kalau kita makan pun, hati kita jamah sekali kesannya. Samelah macam apa yg kita bace dan tengok. Saya harap sy tak bagi makanan yg busuk pd hati kalian. Jadi, mari kita mengaji Quran..

  ReplyDelete